Większy apetyt przed miesiączką?

Insulina a cykl menstruacyjny

Najnowsze badania wskazują, że istnieje związek między poziomem insuliny a cyklem menstruacyjnym, który może tłumaczyć, dlaczego chętniej sięgamy po słodkie przekąski w okresie poprzedzającym miesiączkę.

Naukowcy z Uniwersytetu Eberharda Karla w Tybindze odkryli, że cykl menstruacyjny wpływa na wrażliwość mózgu na insulinę.

Insulina to hormon, który kontroluje poziom glukozy (cukru) we krwi. Dzięki niej komórki mogą wchłonąć glukozę z krwi i użyć jej jako źródła energii. Insulina odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu apetytu.

Insulina i apetyt

Wysoka wrażliwość na insulinę oznacza, że glukoza jest skutecznie wchłaniana z krwi, a jej poziom w organizmie pozostaje stabilny. Po posiłku nie chce nam się jeść.

Niska wrażliwość na insulinę oznacza, że komórki nie reagują dobrze na insulinę i potrzebują jej w większej ilości, aby móc wchłonąć glukozę. To może też oznaczać większy apetyt.

Insulina a cykl menstruacyjny

Wyniki badania, opublikowanego w czasopiśmie “Nature Metabolism” sugerują, że w fazie folikularnej cyklu menstruacyjnego (czyli w tej, obejmującej miesiączkę i kolejne dni aż do owulacji), mózg jest bardziej wrażliwy na działanie insuliny. Upraszczając – nie czujemy wzmożonego łaknienia.

Wrażliwość ta zanika wraz z wejściem w fazę lutealną (czyli tą między owulacją a miesiączką). To oznacza wzrost apetytu.

Mózg przyczynia się do zmian metabolicznych i prawdopodobnie zmienia zachowanie żywieniowe w trakcie cyklu menstruacyjnego. To nic złego. To jest fizjologiczne. Może wyjaśnić to, co wiele kobiet zgłasza nam na temat tego, co odczuwają w trakcie cyklu menstruacyjnego. To może być jeden z mechanizmów leżących u podstaw.”

– Martin Heni, współautor badania i kierownik ośrodka badań klinicznych nad cukrzycą na Uniwersytecie Eberharda Karla w Niemczech.

Po co nam większy apetyt przed miesiączką?

„Z ewolucyjnego punktu widzenia, zwiększając ilość glukozy krążącej w organizmie podczas fazy lutealnej, organizm byłby w stanie lepiej zrekompensować utratę energii związaną z ciążą (lub miesiączką)” – w komentarzu do badań dla medicalnewstoday.com zaznaczyła dr Kara McElligot.

To by oznaczało, że ciało przygotowuje się na większy wydatek energetyczny, który je czekaTym wydatkiem energii może być tak ciąża, jak i miesiączka.

Niemieckie badanie było bardzo małe (przeprowadzone na 11 kobietach). Potrzebujemy więc kolejnych rozbudowanych badań, aby móc lepiej zrozumieć mechanizm zachodzący pomiędzy cyklem menstruacyjnym a insuliną.

Na podstawie:

  • https://www.scientificamerican.com/article/period-food-cravings-are-real-a-new-brain-finding-could-explain-why-they-happen/
  • https://www.theswaddle.com/period-food-cravings-really-exist-and-have-a-scientific-basis-study-shows
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/food-cravings-before-a-period-new-study-could-explain-the-reason#Why-do-I-get-sweet-cravings-before-a-period?

Rekomendowane artykuły